matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki nieoznaczone
madzik:
oblicz całke:
x
2
∫
dx
x+1
14 sty 21:21
Janek191:
x + 1 = t ⇒ x = t − 1 ⇒ x
2
= t
2
− 2 t + 1 dx = dt
x
2
dx
( t
2
− 2 t + 1) dt
1
∫
= ∫
= ∫ ( t − 2 +
) dt =
x + 1
t
t
14 sty 21:27
madzik:
dziękuję!
14 sty 21:29