Wyznacz zbiór wartości funkcji
Przemysław: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
a) y=tgx+ctgx
Proszę o jakieś wyjaśnienie co i jak po kolei

Z góry dziękuję.
14 sty 20:54
Janek191:
Znajdź ekstrema tej funkcji.
14 sty 21:02
piotr: Zbiór wartości to ℛ.
14 sty 21:06
Janek191:
Nie
14 sty 21:10
Przemysław: Czyli jak?
14 sty 21:12
Janek191:

ZW = ( −
∞ ; − 2 > ∪ < 2 ; +
∞ )
14 sty 21:14
Przemysław: Tylko jak sprowadzić do tego by bez wklepywania w generator wykresu można było do tego dojść?
14 sty 21:23
piotr: | | 1 | |
(cos(x)+cos(x/2))`=− |
| sin(x/2)−sin(x) |
| | 2 | |
14 sty 21:39
Janek191:
| | tg4 x − 1 | | π | | π | |
y ' = |
| = 0 ⇔ x = |
| lub x = − |
| |
| | tg2 x | | 4 | | 4 | |
| | π | |
f( |
| ) = 2 − min lokalne |
| | 4 | |
| | π | |
f(− |
| ) = − 2 − max lokalne |
| | 4 | |
14 sty 21:41
PW:
| | sinx | | cosx | | sin2x + cos2x | | 1 | |
tgx + ctgx = |
| + |
| = |
| = |
| = |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | | sinxcosx | |
− i licealista odpowie, na zasadzie oceny wielkości mianownika.
14 sty 22:00
Janek191:
Każdy kto podaje zadanie, powinien poinformować na jakim poziomie trzeba rozwiązać
14 sty 22:04