Geometria
Krzysiek: Na przyprostokątnych BC i CA trójkąta prostokątnego ABC zbudowano, po zewnętrznej stronie,
kwadraty BEFC oraz CGHA. Odcinek CD jest wysokością trójkąta ABC. Wykaż, że proste AE, BH oraz
CD przecinają się w jednym punkcie.
14 sty 20:29
Eta:
Kto "łapie" to zadanie? ( bo nie chcę na darmo się opisać i rysować
14 sty 20:46
Mila:
Pisz.
14 sty 20:47
Eta:
Hej
Mila
Pisz....... bo przyszła do mnie sąsiadka ... (na pogaduchy
14 sty 20:56
Krzysiek: Mila
14 sty 22:24
Krzysiek: Eta ?
14 sty 23:26
Eta:

1/ wykazujemy,że |CL|=|CK|
z podobieństwa trójkątów EFA i LCA z cechy (kkk)
analogicznie z podobieństwa trójkątów HGB i KCB z cechy (kkk)
zatem : |CL|=|CK|=x
15 sty 02:11
Eta:

2/ Ciężko jest mi tu o dokładny rysunek (oznacz punkty jak na poprzednim
i dodaj komentarz:
1/ odkładamy odcinek
x otrzymując prostokąt ( ten mały po środku
jego przekątne w tym BK ( zawarta w HB i wysokość AD zawarta w przekątnej CN
przecinają się w punkcie
M
2/ dorysowujemy odcinek długości a−x
otrzymując prostokąt o bokach a+b
jego przekątne w tym AE przecinają się w punkcie
M
wniosek ... kończy dowód
Może
Mila poda inny sposób
15 sty 02:33
Mila:
Skorzystać z tw. odwrotnego do tw. Cewy.
Wykorzystać to co napisała Eta 02:11
Napisać? czy wystarczy Ci dowód Ety?
15 sty 17:06
Mila:
Cevy.
16 sty 16:51