Wzory
Suzer: Wzory Viete'a
Jak przy pomocy wzorów Viete'a mogę zapisać warunki, że x1>1 i 0<x2<1?
Proszę o pomoc.
14 sty 20:06
PW: Suma owszem, będzie większa od 1, co jest oczywiste. Nic jednak więcej o sumie nie można
powiedzieć.
Przykłady:
a) x1 = 100, x2 = 0,5, x1 + x2 = 100,5
b) x1 = 1,01, x2 = 0,01, x1 + x2 = 1,02.
Przykłady pokazują, że suma może być dowolnie duża albo dowolnie bliska 1 (ale większa od 1).
Podobnie jest z iloczynem, na pewno będzie dodatni, co jest oczywiste. Wielkość iloczynu może
być dowolna dodatnia.
Wniosek: Wzory Viéte'a chyba będą mało przydatne.
Może podasz całą treść zadania. a nie tylko pytanie o wzory.
14 sty 21:52