ebdc12 / Wybaczcie za koślawy rysunek
Dane są trójkąt ABC oraz punkty D,E,F leżące odpowiednio na bokach AC,AB,BC − jak na rysunku
obok. Wiadomo,że odcinki DE i BC oraz EF i AC sa rownolegle. |AE|=6, |BE|=12 . jaka czescia
pola trojkata ABC JEST POLE CZWOROKATA CDEF.
?
| 6 | 1 | |||
ΔADE∼ΔACB w skali k1= | = | |||
| 18 | 3 |
| PADE | 1 | ||
=( | )2 | ||
| P | 3 |
| 1 | ||
PADE= | P | |
| 9 |
| 12 | 2 | |||
ΔBFE∼ΔACD w skali k2= | = | |||
| 18 | 3 |
| PΔBFE | 2 | 4 | |||
=( | )2= | ||||
| P | 3 | 9 |
| 4 | ||
PΔBFE= | P | |
| 9 |
| 1 | 4 | |||
PCDEF=P−( | P+ | P) | ||
| 9 | 9 |
| 4 | ||
PCDEF= | P | |
| 9 |