matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż
Krzysiek:
Różne dodatnie liczby rzeczywiste a,b spełniają nierówność:
5a
5b
+
= 6
a+b
a−b
Wykaż, że co najmniej jedna z nich jest niewymierna.
14 sty 19:51
Janek191:
5a*( a − b) + 5 b*( a + b) = 6*(a
2
− b
2
) 5 a
2
− 5 ab + 5 a b + 5 b
2
= 6 a
2
− 6 b
2
− a
2
= − 11 b
2
a
2
= 11 b
2
a
2
= 11
b
2
a
=
√
11
b
14 sty 20:00
Ajtek:
5a
2
−5ab
5b
2
+5ab
+
=6
(a+b)(a−b)
(a+b)(a−b)
5a
2
+5b
2
=6
a
2
−b
2
5a
2
+5b
2
=6a
2
−6b
2
a
2
=11b
2
a
=
√
11
b
14 sty 20:01
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick