równanie
help: Witam pomoze ktoś ? z góry dzięki

Równanie x
2+bx+c=0 ma dwa różne pierwiastki x
1,x
2.
Wyraź za pomocą współczynników b,c wartość wyrażenia x
13 +x
23
14 sty 19:12
Krzysiek: | | −b | | 3c | | −b | |
x13+x23 = (x1+x2)3 −3x1x2(x1+x2) = ( |
| )3− |
| *( |
| ) |
| | a | | a | | a | |
14 sty 19:16
Krzysiek: Upraszczając : −b3+3cb
14 sty 19:18
help: jeszcze mam pytanie a ten mianownik gdzie sie podzial?
14 sty 20:37
zombi: a=1 przecież, przy x
2 stoi jedynka
14 sty 20:37
help: faktycznie dzieki
14 sty 20:59