Zamień na iloczyn
Nice: Zamień sume na iloczyn Proszę o pomoc

sin
2x−sin
2y
1+ 2 cosx
sinx+sin2x+sin3x
14 sty 18:52
Nice: ?
14 sty 18:55
Janek191:
sin2 x − sin2 y = ( sin x − sin y)*(sin x + sin y)
14 sty 19:14
Nice: Dziękuję, a mogę jeszcze prosić o ostatni przykład ?
14 sty 19:16
Janek191:
sin x + 2 sin x*cos x + 3 sin x − 4 sin3 x = sin x*( 1 + 2 cos x + 3 − 4 sin2 x) =
= sin x*( 4 + 2 cos x − 4 sin2 x)
14 sty 19:19
Janek191:
= sin x*( 4 + 2 cos x− 4*( 1 − cos2 x)) = sin x*( 4 + 2 cos x − 4 + 4 cos2 x) =
= sin x*( 2 cos x + 4 cos2 x) = sin x*2 cosx*( 1 + 2 cos x) = 2 sin x*cos x*( 1 + 2 cos x)
14 sty 19:23
Nice: Mógłbys mi jakoś rozpisać jak z sin3x zrobiło się 3sinx−4sin3x ?
14 sty 19:24
Janek191:
Jest taki wzór :
sin 3 α = 3 sin α − 4 sin3 α
14 sty 19:40
Jack: Hehe...
sin(α + 2α) = sinα cos2α + cosα sin2α = sin α(cos2α − sin2α) + cosα * 2sin α cos α =
= sin α (1 − 2sin2α) + 2sin α cos2 α = sin α − 2sin3α + 2sin α cos2 α =
= sin α − 2sin3α + 2sinα(1−sin2α) = sin α − 2sin3α + 2sin α − 2sin3α = 3sin α − 4sin3α
14 sty 19:45
Nice: Dziękuję, nie miałam tego wzoru

Jack, bardzo dziękuję za wyprowadzenie wzoru, pewnie kiedys
mi się to przyda
16 sty 13:12