|
| |||||||||||||||
∑ | * | *2p gdzie n≥p≥0 | ||||||||||||||
|
| |||||||||||||
= | ||||||||||||||
n! | (n−k)! | |
k!(n−k)! | (p−k)!(n−k−p+k)! |
n! | 1 | |
pomnożę góre i dół przez p! | ||
k! | (p−k)!(n−p)! |
n! | p! | ||
* | |||
p!(n−p)! | k!(p−k)! |
|
| |||||||||||||||
= | * | . Wracamy do sumy | ||||||||||||||
|
|
|
| ||||||||||||||||||||||||||||
∑k=0p | 2p = ∑k=0p | * | 2p | ||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||
2p wyciągam przed sumę bo nie zależą od k. | |||||||
|
|
|
| ||||||||||||||||||||||||||||
2p(∑k=0p | ) = | 2p*2p = | 4p | ||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||
∑k=0p | = (1+1)p = 2p | |||||||
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |