z gory dziekuje za pomoc
Karolina: w odległosci 20 m od drzewa zmierzono z powierzchni ziemi kąt pod jakim widac pierwsze konary.
otrzymano kąt o mierze 45 stopni. następnie zmierzono kat pod jakim widac wierzcholek.
Otryzmano kat o mierze 60 stopni. oblicz wysokosc korony i wyokosc drzewa.
16 gru 21:14
jaszczur: rys musisz sobie naysować sama bo neistety nie działają mi rysunki to będzie trójkąt
prostokątny
i mamy: tg45=x20 ⇒ x=20
i tg60=y20 ⇒ y=20√3
x to jest wysokość do konarów
y to jest wysokość całego drzewa
czyli wysokość korony drzewa to jest y−x=20√3−20=20(√3−1)
wysokość całego drzewa to 20√3