matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki nieoznaczone
madzik:
Oblicz całke:
dx
∫
x
√
x
2
−1
Jakie tu podstawianie można zastosować?
14 sty 16:45
Dawid:
t=x
2
14 sty 16:47
Jerzy:
x
2
− 1 = t
14 sty 17:07
ICSP:
albo
√
x
2
− 1
= t
14 sty 17:09
madzik:
stosując podstawienie t=x
2
oraz t=x
2
−1 mam problem w dalszych obliczeniach z całkami
dt
∫
√
t
i
dt
∫
t+1
14 sty 17:24