matematykaszkolna.pl
Pomocy, zbieżność szeregu 1/(n*pier z n) Potrzebujący: Pomocy, zbieżność szeregu 1/(n*pier z n) Jak obliczyć zbieżność tego szeregu? Kryterium cauchy'ego nie zdaje egzaminu, kryterium porównawcze też nie (porównywałem z szeregami 1/n, 1/2n, 1/(n*(n+1)) Kryterium d'alamberta też zawiodło W internecie ani w książkach nie mogłem znaleźć rozwiązania. Dowiedziałem się, że jest to jeden z szeregów tzw. podstawowych, które udowadnia się w sposób ,,specyficzny'' Kryterium całkowe odpada! Wykracza poza moją wiedzę i materiał Proszę o pomoc i z góry dziękuję!
14 sty 15:01
zombi: Są dwa dowody na pokazanie czegoś bardziej ogólnego.
 1 
Mianowicie pokazanie, że ∑

jest zbieżny o ile p>1.
 np 
1. sposób kryterium całkowe, które odrzucasz 2. sposób kryterium Cauchy'ego o zagęszczeniu. Brzmi ono mniej więcej tak ∑f(n) jest zbieżny ⇔ ∑pnf(pn) jest zbieżny. Zazwyczaj podaje się definicje tego kryterium dla p=2.
14 sty 15:44
14 sty 15:57
Potrzebujący: kryterium Cauchego o zagęszczeniu na moim przykładzie: dla p = 2 mój szereg 1n n będzie zbieżny wtedy i tylko wtedy, gdy szereg 2n * (12*2)n również będzie zbieżny 2n * (12*2)n z kryterium Cauchego jest zbieżny do 22 2 więc to jest dowód na to, że mój szereg również jest zbieżny Prawidłowo?
14 sty 16:09
Eta: "n pier..... z n" ?
14 sty 16:12
Potrzebujący: ~piotr Dzięki wielkie! Dowód prawidłowy
14 sty 16:16