Ciągi....
Calineczka:): Ciągi....
Ciąg jest określony wzorem: an=2n5−8
a) Którym wyrazem tego ciągu jest liczba 0?
b) Czy wyrazami tego ciągu są liczby: 12, 13 i 15 ?
c) Które wyrazy tego ciągu są większe od 10?
d) Które wyrazy tego ciągu są mniejsze od 13?
16 gru 21:12
Karol: a)2n/5−8=0 /*5
2n−40=0
2n=40 /:2
n=20
16 gru 21:27
Calineczka:):
16 gru 21:52
Calineczka:): Calineczka prosi o pomoc
17 gru 00:56
ANNA: Czy w mianowniku ciągu jest 5 czy 3 ? Pisz ułamki z dużą literą U.
17 gru 01:15
Calineczka:): Tam jest 5
17 gru 01:16
ANNA: pomagam
17 gru 01:18
ANNA: b) Żadna z tych liczb nie jest wyrazem danego ciągu.
Aby to sprawdzić, należy podstawić za a
n dany ułamek i wyznaczyć n. Jeśli n nie będzie
liczbą naturalną, to znaczy, że dana liczba nie jest wyrazem ciągu.
| | 85 | |
4n − 80 = 5 ⇒ 4n = 85 ⇒ n = |
| ∉ N. Tak samo dla pozostałych. |
| | 4 | |
2n − 40 > 50 ⇒ 2n > 90 ⇒
n > 45
Odp. n ∊ { 46, 47 ....}
2n − 40 < 65
2n < 105 /:2 ⇒ n < 52,5
Odp. n ∊ {1,2,3,..., 52}
17 gru 01:31
Calineczka:): Dziękuje bardzo
17 gru 01:33
ANNA: 
Powodzenia.
17 gru 01:34
Ashan: @ sorki za offtop konkretny ale to dla ludzi którzy kiedyś tu zajrzą
| | 1 | |
Spierałbym się przy b) |
| |
| | 3 | |
n = 20 ∊ N
Poprawcie mnie jeśli się mylę. Pozdrawiam
15 gru 19:18