Pole trójkąta wektory
Kazik: Dane są punkty A[1,1,0] B[2,3,1] C[4,1,5]
Oblicz pole równoległoboku rozpiętego na wektorach AB i AC.
Rozwiązanie:
wektor a: AB=[1,2,1]
wektor b: AC=[3,0,5]
a x b :
|1 2 2| =| 2 1|, − |1 1|, |1 2|
|3 0 5| =| 0 5|, |3 5|, |3 0|
Czyli a x b = [10, −2, −6]
Pole = sqrt{102 + (−2)2 + (−6)2} = sqrt70
Czy dobrze?
14 sty 14:43
Kazik: yyyyy...
P=√140
14 sty 14:43
Mila:
AB→ x AC→=[1,2,1] x [3,0,5]=[10,−2,−6]
P=√102+22+62=√140=√4*35=2√35
14 sty 15:06
Kazik: Czyli dobrze

Dzięki!
a jakiś pomysł na to zadanie:
W jakich punktach płaszczyzna x+3y−2z=6 przecina osie układu.
Jakieś wskazówki?
14 sty 15:09
Jerzy:
a np: jakie ma współrzędne (x,y) punkt leżący na osi OZ ?
14 sty 15:11
Kazik: np P:(0,0,a)
14 sty 15:12
Jerzy:
no to w czym problem ? ( punkt leży na osi OZ i należy do podanej płaszczyzny )
14 sty 15:14
Mila:
Oś OX :
Px=(x0,0,0)
Os OY:
Py=(0,y0,0)
Oś OZ:
Pz=(0,0,z0)
licz.
14 sty 15:15
Kazik: Czyli tak:
Mam punkt P(0,0,a)
i płaszczyznę: x+3y−2z−6=0
płaszczyzna Ax+By+Cz+D= 0 ⇒ A=1, B=3, C=−2, D=−6.
Punkt P(x,y,z).
1*0+3*0−2*a−6=0
a=−3
Płaszczyzna przecina oś OZ w P(0,0,−3)
i analogicznie dla Q(0,b,0) w OY i R(c,0,0) w OX?
14 sty 15:21
Jerzy:
ale kombinujesz:
na osi OZ .. podstawiasz :x = y = 0
na osi OY ........................ :x = z = 0
na osi OX ......................: :y = z = 0
14 sty 15:23
Jerzy:
dobrze , tylko po co tyle pisania
14 sty 15:27
Kazik: Ok załapałem

A tu mogę prosić o sprawdzenie?
Znajdź odległość pomiędzy płaszczyzną x+2y+3z−6=0, a 2x+4y+6z−6=0:
x+2y+3z−6=0/*2 ⇒2x+4y+3z−12=0
2x+4y+6z−6=0
14 sty 15:42
Jerzy:
tak
14 sty 15:46
Kazik: A tutaj mogę prosić jakiś sugestie:
Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(1,2−3) prostopadłej do prostej
x=t,y=t+2,
z=3t−1.
Równanie płaszczyzny ma wzór:
Ax+By+Cz+D=0, x,y,z mam
i teraz chyba potrzebny mi wektor prostopadły do płaszczyzny? tylko jak go otrzymać?
14 sty 15:52
Mila:
n→=k→=[ 1,1,3]
wektor kierunkowy prostej będzie wektorem normalnym płaszczyzny.
14 sty 16:00
Kazik: Ok prosta ma równanie: x+y+3z+6=0;
a możesz powiedzieć skąd wziąć ten wektor kierunkowy?
14 sty 16:07
Mila:
Równanie parametryczne prostej
l:
x=0+t,
y=2+t,
z=−1+3t , t∊R
Prosta ta przechodzi przez punkt P=(0,2,−1)
a jej wektor kierunkowy to k→=[1,1,3]
Równanie płaszczyzny π, gdzie P(1,2−3)∊π
1*(x−1)+1*(y−2)+3*(z+3)=0
x−1+y−2+3z+9=0
x+y+3z+6=0
===========
14 sty 16:24
Kazik: ok dzięki bardzo
14 sty 16:29