podobieństwo trójkąta
Kasia: Proszę o pomoc.
Obwód trójkąta wynosi 36 cm, a jego pole jest równe 12 cm kwadratowych. Znajdź pole trójkąta do
niego podobnego, którego obwód wynosi 24 cm.
14 sty 11:55
sokol1922: jeżeli L=36, P=12cm2 a obwód trojkata podobnego to L'=24 czyli skala podobieństwa to
k=L'/L czyli 36/24
aby obliczyc pole trojkata podobnego trzeba znać k2
14 sty 12:04
sokol1922: oj tzn 24/36
14 sty 12:05
Kasia: wyszło mi 16 ale nie wiem czy dobrze ?
14 sty 12:07
sokol1922: 16/3 raczej
14 sty 12:10
sokol1922: pole liczysz z pola
14 sty 12:10