Zastosowanie calek w ekonomii
sokol1922 : Witam, mam problem z takim zadaniem :
Na podstawie badań ergonomicznych wykazano że godzinna wydajność pracy w ciągu dnia roboczego
można dobrze przybliżyć wzorem: x(t)=12t−t
2 i t należy do [0,12]
A. Znaleźć zależność wielkości produkcji od upływu czasu t w danym dniu
B. Ile wynosi dzienna produkcja?
Za wszystykie podpowiedzi dziękuję
sokol1922: jedyne co mi przychodzi do głowy to :
B. jezeli ta funkcja odpowiada godzinnej wydajnosci np w 1 godzinie wydajność = 12 a ostatniej
0 to jak dodam wydajnosci o kazdej godzinie to wyjdzie dzienna produkcja?
A. wydajność * czynnik zmienny (t) = wielkość produkcji
tylko nie wiem czy dobrze myśle... zadanie jest z zestawu z całek a w moim mysleniu nic ich nie
zastosowalem

a mam kolosa za tydzień i nie umiem tych zadań