Całka trygonometryczna
pork: Obliczyć całki z funkcji trygonometrycznych
∫dxsinx+tgx
Proszę o pomoc z tym przykładem. Najlepiej jakby rozwiązanie było z podstawieniem t=tgx.
14 sty 11:25
Jerzy:
| | dx | | cosx | |
= ∫ |
| = ∫ |
| dx = |
| | | | cosx(sinx + 1) | |
| | dx | | x | |
= ∫ |
| .. i podstawienie: t = tg( |
| ) |
| | sinx + 1 | | 2 | |
14 sty 11:36
Jerzy:
sorry ... to jest źle
14 sty 11:41
pork: nie powinno być w mianowniku (sinxcos+sinx)/cosx ?
14 sty 11:41
Jerzy:
| | cosx | | 1 | | dx | |
= ∫ |
| dx = ∫ |
| dx − ∫ |
| i to samo podstawienie |
| | sinx(cosx + 1) | | sinx | | cosx + 1 | |
14 sty 11:46
Jerzy:
tak ... tam się pomyliłem z mianownikiem
14 sty 11:47
pork: Ok, dzieki
14 sty 11:51
pork: a co się stało z tym cosx z licznika?
14 sty 11:52
pork:
14 sty 12:18
Jerzy:
cosx = cosx + 1 − 1
14 sty 12:20
Jerzy:
a teraz widzę ... dalej żle:
14 sty 12:23
Jerzy:
nie mam innego pomysłu , jak od razu zastosować podstawienia uniwersalne,
bedzie trochę liczenia, ale moze coś się poupraszcza
14 sty 12:41
ICSP: | | cosx | | cosx(1 − cosx) | |
= ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | sinx(cosx + 1) | | sin3x | |
| | cosx | | cos2x | |
= ∫ |
| dx − ∫ |
| dx = I1 − I2 |
| | sin3x | | sin3x | |
I
1 poprzez podstawienie t = sinx
| | cos2x | | cos2x * sinx | |
I2 = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ... |
| | sin3x | | (1 − cos2x)2 | |
14 sty 14:36
Jerzy:
Witaj
ICSP 
skąd masz takie przejście: sin
3x = sinx(cosx + 1)
14 sty 14:42
ICSP: POmnożyłem licznik i mianownik przez (1 − cosx).
14 sty 14:44
Jerzy:
ślepota
14 sty 14:45
Bogdan:
podstawienie:
| | x | | 2dt | |
tg |
| = t, x = 2arctgt, dx = |
| , |
| | 2 | | 1 + t2 | |
14 sty 18:02
pork: Dziękuję wam bardzo za pomoc
15 sty 11:14
pork: A taka całka? ∫ 1+tgxcosx
Robiłem tym samym podstawieniem, co Bogdan, ale dostałem coś takiego :
∫ 1−t2+2t1−t * ∫2dt1+t2
I nie wiem teraz jak sobie poradzić z tą pierwszą całką.
15 sty 11:44
Jerzy:
| | 1 | | sinx | |
prościej... = ∫ |
| dx + ∫ |
| |
| | cosx | | cos2x | |
15 sty 11:49
Jerzy:
pierwsza przez podstawienie: t = sinx , druga: t = cosx
15 sty 11:58
pork: W pierwszym podstawienie t=sinx nie pomaga w obliczeniu całki. Chyba, że coś źle robie.
15 sty 12:53
Jerzy:
| | 1 | | cosx | | cosx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx ... i teraz podstaw |
| | cosx | | cos2x | | 1 − sin2x | |
15 sty 12:54
pork: Ok, dzieki.

Kurde momentami nie mam pomysłu i jestem bezradny..
15 sty 13:02