Funkcje trygonometryczne - oblicz
Baral: Proszę o pomoc

Oblicz:
sin
4x+cos
4x jeżeli sin2x=0,2
zapisuje to jako 1−2sin
2x*cos
2x, podstawiam cos
2x jako 1−sin
2x, zostaje mi
1−2sin
2x+2sin
4x i nie wiem co dalej...
14 sty 11:21
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
2sin2xcos2x = |
| (4sin2xcos2x) = |
| (sin2x)2 |
| | 2 | | 2 | |
14 sty 11:27
piotr1973: Przecież sin2x=2sinxcosx
Wynik będzie 1−2*(0,1)2=0,98
14 sty 11:32
Baral: @Jerzy a co mi to daje i do czego użyć? (nie jestem zbyt dobry w trygonometrii

)
14 sty 11:34
Jerzy:
patrz 14:21
| | 1 | | 1 | |
= 1 − |
| (sin2x)2 = 1 − |
| (0,2)2 |
| | 2 | | 2 | |
14 sty 11:39
Baral: a to że tam jest sinx
2 i cosx
2, to mimo to moge to uzyc do wzoru 2sinx? Nie czaje

1−2* −> skąd wziąłeś (0,1)
2?
14 sty 11:39
piotr1973: | | sin2x | | 0,2 | |
1−2*(sinx*cosx)2=1−2*( |
| )2=1−2*( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
dociera?
14 sty 11:45
Jerzy:
przecież sam napisałes o 11:21 ... = 1 − 2sin2xcos2x ... skąd to wziąłeś ?
14 sty 11:48
Baral:
1. (sin
2x+cos
2x)
2= sin
4x+2*sin
2x*cos
2x+cos
4x=1
2. 1= sin
4x+2*sin
2x*cos
2x+cos
4x
3. sin
4x+cos
4x= sin
2x−2*sin
2x*cos
2x+cos
2x
4. 1−2*(sinx*cosx)
2= 1−2*((sin2x)/2)
2
5. 1−2*(0,1)
2= 1−2*0,01=0,98
dziękuję Wam za pomoc

p.s. @piotr1973 dociera, ale bez ofensywy następnym razem

po prostu nie rozumiałem
14 sty 12:03