Obliczyc rzad macierzy
Danielczyk: Pomocy jak to mozna rozwiazac?
1 5 3
2 −3 1
14 sty 08:29
Jerzy:
liczysz wyznacznik np:
1 5
= − 3 − 10 = − 13 ≠ 0 , zatem: rz(A) = 2
2 −3
14 sty 08:48
Danielczyk: jak mozna wyliczyc wyznacznik jezeli to nie jest macierz kwadratowa?
14 sty 19:20
Krzysiek: Nie musi być
14 sty 19:21
Krzysiek: Z resztą, obliczasz wyznacznik pewnego fragmentu
14 sty 19:21
Danielczyk: czyli potem ja moge poprostu wyliczyc ten fragment
5 3 ?
−3 1
14 sty 19:24
Danielczyk: i rz(A)=tez bede 2?
14 sty 19:24
Krzysiek: Bierzesz najpierw maksymalny kwadratowy fragment macierzy.. Jeśli wyznacznik tego fragmentu
będzie różny od zera, wynikiem jest długość boku tego fragmentu, jeśli wyznacznik będzie równy
zero, to bierzesz następny fragment o takiej samej długości boku, jeśli nie ma już więcej, to
bierzesz o 1 mniej, itd. dopóki wyznacznik fragmentu będzie różny od zera. Musisz też znaleźć
fragment o maksymalnej długości boku
14 sty 19:38
Danielczyk: Przepraszam fragment o maksymalnej dlugosci boku?
14 sty 20:06
Danielczyk: Jest jakas formula do znalezienia tego fragmentu?
14 sty 20:06