Geometria analityczna, rówanie okręgu i styczne
Archeolog: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt M=(0,1) i stycznego do dwóch prostych o
równaniach x + y −2=0 i x+y+3=0.
Proste są równoległe, więc odległość jednej od drugiej wynosi 2r...?
Nie wychodzi mi
14 sty 00:12
===:
14 sty 00:19
Qulka:
14 sty 00:19
Qulka: tylko odległość ich to 5/√2
14 sty 00:20
Archeolog: A jak wyznaczyć równanie prostej prostopadłej do tych dwóch prostych i przechodzącej przez
środek szukanego okręgu? Jakbym to wyznaczył byłby układ równań i dalej by poszło...
14 sty 00:28
Archeolog: albo tej równoległej pomiędzy którą narysował ===:
14 sty 00:31
Qulka: równoległa to y+x+0,5=0
14 sty 00:32
Archeolog: ok, to już nawet wiem dlaczego... dalej pociągnę te zadanie, dzięki
14 sty 00:34
===:
14 sty 00:38