Dwa układy równań
Brax: Mam dwa układy z którymi nie jestem w stanie sobie poradzić od kilku tygodni.
Jak je zrobić ?
Pierwszy :
x+y=12
2x2+x3y3+2y2
Oraz drugi:
x+y+z=11
x2+y2+z2=143
z2=xy
Proszę o pomoc, juz przy nich wysiadam
13 sty 22:59
zzz: Pierwszy układ:
x=12−y
2(12−y)2+(12−y)3y3+2y2
I fajnie jakbym wiedział czemu równa się drugi równanie w pierwszym układzie.
13 sty 23:01
Mila:
x+y+z=11
x2+y2+z2=143
z2=xy
−−−−−−−−−−−−−−−
x+y=11−z
x2+y2+xy=143
z2=xy
−−−−−−−−−−−−
x+y=11−z
(x+y)2−2xy+xy=143
(11−z)2−xy=143
(11−z)2−z2=143
121−22z+z2−z2=143
−22z=22
z=−1
=======
x+y=12
x2+y2+1=143
−−−−−−−−−−−−−−−−
x+y=12
x2+y2=142
−−−−−−−−−−−−
y=12−x
x2+(12−x)2=142
x2−12x+1=0
Δ=140
√140=2√35
x1=6−√35 lub x2=6+√35
y=6+√35 lub y=6−√35
z=−1
================
−−−−−−−−−−−−−
13 sty 23:25
Eta:
x+y+z=11
z2=xy
x2+y2+z2= 143 ⇒(x+y+z)2−2(xy+xz+yz)=143 ⇒ −2(z2+xz+yz)= 143−121=22
z(z+x+y)=−11 ⇒ z*11=−11 ⇒ z=−1
to x+y=12 ⇒ y=12−x i xy=1
x(12−x)=1 ⇒ x2−12x+1=0 ,Δ=140
........... dalej jak podała Mila .........
14 sty 00:01