Monotoniczność.
monootonoczny: Wyznacz monotoniczność:
f(x)=x
4ln
3x
liczę pochodną, czy dobrze?...
| | x4(3ln2x) | |
f'(x)=(x4)'*(ln3x)+(x4)*(ln3x)' = 4x3ln3x+ |
| |
| | x | |
Dobrze? Co dalej?
Dziekuje
13 sty 22:48
Qulka: dobrze .. teraz kiedy > lub < 0
13 sty 23:20
monootonoczny: Niestety zadanie mnie przerosło

Muszę poprosić o pomoc.
| 4x4ln3x | | x4(3ln2x) | |
| + |
| < 0 |
| x | | x | |
4x
4ln
3x+x
4(3ln
2x)<0
x
4ln
2x(4lnx+3)<0
Co dalej?
14 sty 19:56
monotoniczny: Odswiezam, pomocy.
15 sty 12:56
Jerzy:
wyrażenie: x4ln2x jest zawsze dodatnie, więc o znaku pochodnej decyduje znak
wyrażenia: (4lnx + 3)
15 sty 12:59
monotoniczny: Który również jest dodatni. Co mi to dało?
15 sty 14:30
Jerzy:
nie jest stale dodatni
15 sty 14:34
monotoniczny: Kiedy nie jest?
15 sty 14:43
Jerzy:
znajdź miejsce zerowe
15 sty 14:44
monotoniczny: x=0 v x=1 v x=e−34
dobrze?
15 sty 17:15