granice ciągu
wojtek: Zbadaj istnienie granic dla następujących ciągów. Wyznacz je jeśli istnieją.
a
n = ( 3
n + 1/3
n )
1/n
a
n = (5
n + 6
n + 7
n)
1/n
1/n to potęga do całego nawiasu, jak to rozwiązywać

?
13 sty 22:15
Włodek: Twierdzenie o trzech ciągach. Poszukaj w internecie przykładów.
13 sty 22:18
Janek191:
an = n√ 5n + 6n + 7n
Niech
bn = n√ 7n = 7 i cn = n√ 3 * 7n = 7*n√3
Mamy
bn ≤ an ≤ cn
i
lim bn = 7 lim cn = 7*1 = 7
n→∞ n→∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
lim an = 7
n→∞
13 sty 23:25