ekstrema
Theosh: ekstrema
| | x−2 | |
Witam mam obliczyć ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji |
| |
| | x2 | |
| | x2−4x+4 | |
Pochodna to : |
| x0 = 2 |
| | x4 | |
No i wychodzi mi że jest stale rosnąca i znak pochodnej się nie zmienia, to znaczy że nie ma
ekstremum?
13 sty 21:53
Jack: | | x2 − 2x(x−2) | | x2 − 2x2 + 4x | | −x2+4x | |
f ' (x) = |
| = |
| = |
| |
| | x4 | | x4 | | x4 | |
mi taka pochodna wyszla
13 sty 21:55
Theosh: źle policzyłem pochodną. zaraz poprawiam.
13 sty 21:56
Theosh:
wiecie jak wygląda ekstremum rej funkcji? Wyznaczyłem już przedziały w których pochodna jest
większa i mniejsza od 0
13 sty 22:05
Jack:

kontynuujac
pochodna mozna skrocic, w sensie jeden iks...
| | 4−x | |
czyli mamy |
| teraz przyrownujemy do zera |
| | x3 | |
x
3 (4−x) = 0
x ≠ 0
4 −x = 0
x = 4
ekstremum lokalne w 4 − maximum
Monotonicznosc :
1) x∊ ( −
∞ ;0) f ' (x) < 0 , funkcja maleje
2) x∊(0;4> f ' (x) > 0, funkcja rosnie
3) x∊ (4;
∞) f ' (x) <0 funkcja maleje
13 sty 22:05
Theosh:
no i tak zrobiłem dzięki

Mogę dać jeszcze jeden przykład?
13 sty 22:10
Jack: tak, ale szybciutko : D
13 sty 22:12
Theosh:
(1−2x)ex D=R
pochodna: ex(3−2x)
ex jest zawsze dodatnie dlatego znak zależy od 3−2x
I dalej licze, ale nie wiem czy mam pochodną dobrze.
13 sty 22:15
Jack: ; o
ło panie, ja w liceum jestem, nie wiem co to jest "e"
lepiej zaloz nowy post to ktos Ci podpowie : D
13 sty 22:19
Theosh: już ogarniam źle policzyłem pochodną znowu(lol)
13 sty 22:21
Jack: aczkolwiek pochodna z
(1−2x)*e
x
to bedzie
−e
x(2x+1)
| | 1 | | 2 | |
ekstremum powinno wyjsc dla x= − |
| i wynosi |
| |
| | 2 | | √e | |
13 sty 22:22
Theosh: tak mi wszystko wyszło dzięki jack
13 sty 22:24
Jack:
13 sty 22:26