trygonometria
asia: Mam kilka pytan.
1.Jeśli mam wzór sin2x=2sinx*cosx, to jeśli mam sin2 2x i chciałabym to rozłożyć za pomocą
tego wzoru, to będę miała sin2 2x= 4 sinx * cosx?
2. Jeśli mam działanie cos3x*cosx to, to będzie równe cos4x?
3. Jeśli mam podany sinαx i chcę zamienić sinusa na cos, to robię to w ten sposób cos(90 −α)?
Jak przekształcić tg w ctg? I jak to odnosi się do ćwiartek w układzie współrzędnych?
Proszę o odpowiedź.
13 sty 21:43
Włodek: 1. 4sin2xcos2x
2. Nie.
3. Wzory redukcyjne.
tgx=1/ctgx
13 sty 21:58
asia: nie, nie chodzi mi o te wzory redukcyjne. Sor raz zrobił przy jednym równaniu, że tg zamienił w
ctg odejmując od 180 kąt tangensa, i właśnie nie wiem dlaczego tak
13 sty 22:00
5-latek: | | cos(x+y)+cos(x−y) | |
Ad2) cosx*cosy= |
| |
| | 2 | |
Ad3) dany sinα to cosα=±
√1−sin2α nw zaleznoci od ćwiartki
| | 1 | | 1 | |
tgα= |
| i odwrotnie ctgα= |
| |
| | ctgα | | tgα | |
13 sty 22:02
5-latek: | | sin(π/2−x | | cosx | |
tg{π/2−x})= |
| = |
| = ctgx |
| | cos(π/2−x | | sinx | |
| | 1 | | 1 | |
ctg(π/2−x}= |
| = |
| |
| | tg(π/2−x) | | ctg | |
albo tak samo jak wzor 1 sobie wyprowadz
natomiast masz
| | sin(π/2+x) | | cosx | |
tg(π/2+x)= |
| = |
| = −ctgx |
| | cos(π/2+x) | | −sinx | |
| | 1 | | 1 | |
ctg(π/2+x}= |
| = |
| = −tgx |
| | tg(π/2+x | | −ctgx | |
jeśli zastąpisz w tych ostatnich 2 wzorach x przez π/2+x to oirzymasz
tg(π+x)=tgx
ctg(π+x)= ctgx
jeśli teraz mamy ze
sin(π−x)=−sin(−x)=sinx
cos(π−x)= −cos(−x)= −cosx
no to tg(π−x)= −tgx
ctg (π−x)= −ctgx
13 sty 22:18