Kombinatoryka
dominika: Ile jest liczb trzycyfrowych w których liczba 3 występuje jeden raz ?
Proszę o pomoc odpowiedz to 225
13 sty 21:36
dominika: ?
13 sty 21:40
Ludwik Montgomery: Może być: 3 X X lub X 3 X lub X X 3
w pierwszym jest możliwości: 1*9*9 , w drugiej 8*1*9, w trzeciej 8*9*1,
razem: 81+72+72=225
13 sty 21:41
Mila:
cyfra 3.
{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} zbiór cyfr
Rozważymy dwa przypadki :
1) 3XX− cyfra 3 jest cyfrą setek, wtedy mamy : 9*9 =81 liczb
2) cyfra 3 jest cyfrą jedności albo cyfrą dziesiątek
X3X,XX3
cyfrą setek może być jedna z cyfr:{1,2,4,5,6,7,8,9}, pozostałą 3 cyfrę wybieramy ze zbioru:
{1,2,4,5,6,7,8,9}
zatem mamy:
2*8*9=144 liczby
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rzem:
81+144=225
13 sty 21:49