Basia:
1.
Mają być dwa
różne pierwiastki ⇔ Δ>0
Δ=(2m−1)
2−4*2*(2m+1) = 4m
2−4m+1−16m−8 = 4m
2−20m−7
4m
2−20m−7 > 0
Δ
1=(−20)
2−4*4*(−7) = 20
2+4*4*7 = 4*5*4*5+4*4*7 = 4*4*(5*5+7) = 16*32 = 16*16*2 = 16
2*2
√Δ1 = 16
√2
| | 20−16√2 | | 4(5−4√2) | | 5−4√2 | |
m1 = |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
| | 20+16√2 | | 4(5+4√2) | | 5+4√2 | |
m2 = |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
m∊(−∞;5−4√2) ∪ (5+4√2 ; +∞)
2.
x
12+x
22 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1*x
2 =
(−
ba)
2 − 2*
ca =
4m
2−12m−3 ≥ 4
4m
2−12m−7 ≥ 0
Δ
2 = (−12)
2−4*4*(−7) = 12
2+4*4*7 = 4*3*4*3+4*4*7 = 4*4(3*3+7) = 16*16 = 16
2
√Δ2 = 16
m
1 =
12−168 = −
12
m
2 =
12+168 =
288 =
72
m∊(−∞;−12) ∪ (72;+∞)
teraz trzeba znaleźć część wspólną zbiorów (1) i (2)
m∊(−∞;5−4√2) ∪ (5+4√2 ; +∞) i
m∊(−∞;−12) ∪ (72;+∞)
czyli trzeba zbadać
1. czy 5−4
√2<−
12
i
2. czy 5+4
√2 >
72
(2) jest oczywiste
72 = 3,5 < 5+4
√2
badamy (1)
5−4
√2 < −
12 ⇔
5+
12 < 4
√2 ⇔
112 < 4
√2 ⇔
11 < 8
√2 ⇔
11
2 < (8
√2)
2 ⇔
121 < 64*2 ⇔
121 < 128
a więc jest to prawda
czyli częścią wspólną jest przedzial
m∊(−∞;5−4√2) ∪ (5+4√2 ; +∞)
(o ile nie pomyliłam się w rachunkach)