geometria
majeczka: Ostrosłup ABCS o podstawie ABC będącej trójkątem równobocznym i wysokości SD gdzie D jest
środkiem odcinka AB, przecięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy. Punkty E, F, G
są punktami wspólnymi płaszczyzny przekroju i krawędzi bocznych ostrosłupa. Punkty E', F', G'
leżą na podstawie ABC i odcinki EE', FF', GG' są do niej prostopadłe. Wiedząc, że AB=12 i
SD=16 oblicz w jakiej odległości od płaszczyzny podstawy należy poprowadzić przekrój
ostrosłupa aby graniastosłup E'F'G'EFG miał największą objętość.
zadanie, które treścią przeraża. ktos ma pomysł?
13 sty 21:30
Eta:
h −−− dł. wysokości graniastosłupa
|EF|=
a−−− dł. boku podstawy graniastosłupa ( trójkąta równobocznego)
Z podobieństwa trójkątów ABS i EFS z cechy (kkk)
| | 12 | | 16 | | 3 | |
|
| = |
| ⇒ a= 12− |
| h , h∊(0,16) |
| | a | | 16−h | | 4 | |
| | a2√3 | |
V(graniastosłupa) = |
| *h |
| | 4 | |
| | √3 | |
V( h)= |
| (12−0,75h)2*h |
| | 4 | |
V
'(h)= .......................
V
'(h)=0 ⇔ .......................
h
max=.............
..............................
dokończ już samodzielnie
14 sty 00:26