rownanie z trygonometrii
Kolega: 2 cos3x+cos2x−2 cosx=1
ozn. p= cos x p∊<−1,1>
2p3 + p2 − 2p −1 = 0
2p(p2 − 1) + (p2−1) = 0
(2p + 1)(p2 − 1) = 0
p = −1/2 v p= −1 v p=1
cosx= −1/2 v cos x= −1 v cosx=1
I jak to się rozpisuje bo zrobiłem to źle. Rozpisałem tak
dla cosx= −1/2
x= − π3 + 2Kπ
cosx=−1 <== dla −1 przyjmuje dla 0 wiec
x=0 +2kπ
x=2kπ?
cosx=1 tak samo jak wyzej
13 sty 21:19
Mila:
| | 1 | |
cosx=1 lub cosx=−1 lub cosx=− |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
(x=2kπ lub x=π+2kπ) lub x=π− |
| +2kπ lub x=π+ |
| +2kπ⇔ |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 4π | |
x=kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
13 sty 22:42