Oblicz granicę
kaktus: A) lim
n√7*6n + 5*4n + 3*2n =
n−−>
∞
| | n2 − 9 | | n | |
B) lim ( |
| ) do potęgi |
| |
| | n2 | | 3 | |
n −−>
∞
13 sty 21:17
azeta: pierwsze można na dwa sposoby−
sposób przez piękne twierdzenie o trzech ciągach, lub wyciąganie największej potęgi i
korzystanie z twierdzenia o granicy ciągu geometrycznego dla q<1
drugie, lim n−>∞ (1+an)1/an=e trzeba poprzekształcaj, popróbuj zapisz obliczenia
13 sty 21:35
kaktus: Możesz mi pokazać sposób wyciągania największej potęgi?
13 sty 21:38
kaktus: Drugi zrobiłem już, a pierwszy coś nie bardzo
13 sty 21:39
azeta: pominę na chwilę znak pierwiastka aby bylo lepiej widoczne
| | 4n | | 2n | |
7*6n+5*4n+3*2n=6n(7+5* |
| +3* |
| ) |
| | 6n | | 6n | |
| 4n | |
| −> ... (tak samo drugi ułamek), a n√a gdzie a jest jakąś liczbą (a>0) dąży do... |
| 6n | |
?

nakładając na to pierwiastek
otrzymujemy nasza granicę
13 sty 21:44