Logarytmy/wykladnicza
Jack: Dla jakiej wartosci parametru "a" zbiorem wartosci funkcji jest przedzial <0;
∞)
uzasadnij ze log
9 a => liczba wymierna
f(x) = 3
|x| − |log
a 3+1|
3
|x| wiadomo ze ma zbior wartosci <1;
∞)
wiec myslalem ze
|log
a 3+1| musi dac nam jeden...bo o jeden w dol
ale to chyba tak nie dziala
13 sty 20:51
Kacper:
Czemu uważasz, że źle?
13 sty 20:54
Jack: bo
|log
a 3+1| = |log
a 3 + log
a a| = |log
a 3a|
to
|log
a 3a| = 1
log
a 3a = −1 lub log
a 3a = 1
3a
2 = 1 lub 3a − a = 0
| | 1 | |
a2 = |
| a = 0 <−−sprzeczne bo podstawa >0 |
| | 3 | |
hmm, wyszlo cos...a wczesniej nic : O
13 sty 21:01
Jack: jako ze a>0
to
dobrze jest to rozwiazane?
13 sty 21:02
Kacper:
Masz w podręczniku odpowiedź
13 sty 21:05