pochodna
joozek: Udowodnij, że wielomian nie mia pierwiastków rzeczywistych:
f(x)=3x10−5x6+3
czyli f(x)>0
I chcę to zrobić z pochodnych
f'(x)= 30x9−30x5
f'(x)=0
30x9−30x5=0
30x9=30x5 nie jest prawdziwe, więc nie ma pierwiastków rzeczywistych
f'(x)= 30x9−30x5
f'(x)>0
30x9−30x5>0
30x9>30x5 jest prawdziwe, więc nie ma pierwiastków rzeczywistych
Czy któreś rozumowanie jest poprawne? a jeśli nie to jak to zrobić?
13 sty 20:21
Kacper:
Żadne z powyższych nie jest poprawne.
13 sty 20:25
jola: czyli jak to zrobić? mółbyś pomóc?
13 sty 20:26
Jack: 30x9 = 30x5
co tu jest nie prawdziwe...
jak Ty wgl to cos rozwiazujesz ; o
...
Poprawnie :
30x9 −30x5 = 0
30x5 (x4 − 1) = 0
x = 0 lub x4 − 1 = 0
(x2−1)(x2+1) = 0
x= −1 lub x = 1
zaznaczasz te 3 miejsca zerowe i ekstrema minima ...
13 sty 20:27
ax:
30x9−30x5=0
30x5(x4−1)=0
x1=0
x2=−1
x3=+1
13 sty 20:30
Jack:

jak widac minimum jest w −1 i w 1
f(−1) = f(1) = 1
13 sty 20:39