matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż nierówność
MM:
−3x
2
−2x1>0
13 sty 20:18
Janek191:
Przepisz poprawnie.
13 sty 20:22
Jack:
...−2x + 1 ?
13 sty 20:24
MM:
−3x
2
−2x+1>0 (sorry)
13 sty 20:28
Janek191:
− 3 x
2
− 2 x + 1 > 0 / *(−1) 3 x
2
+ 2 x − 1 < 0 Δ = 2
2
− 4*3*(−1) = 4 + 12 = 16
√
Δ
= 4
− 2 − 4
− 2 + 4
1
x
1
=
= − 1 x
2
=
=
2*3
6
3
a = 3 > 0 więc
1
x ∊ ( − 1;
)
3
===============
13 sty 20:33