Układ nierówności opisuje trójkąt
Kubonator: Układ nierówności: opisuje trójkąt
y ≤ −x + 8
[klamerka] y ≤ 1,8x + 2,4
a) trzeba go narysować, ale już to zrobiłem:
http://imgur.com/bZTjtG7
b) Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta
c) Wykaż, że trójkąt jest prostokątny
d) Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie P =
√(p−a)(p−b)(p−c)
13 sty 20:09
Kubonator: Tam w d mam źle, bo ma być P = √p(p−a)(p−b)(p−c)
13 sty 20:11
Janek191:
W czym problem ?
13 sty 20:21
Kubonator: Kompletnie zapomniałem jak wyliczyć te współrzędne po świętach, a nie jestem w stanie znaleść
konkonkretów w zeszycie. (c i d już jakoś zrobię)
13 sty 20:23
Janek191:
y = − x + 8
y = 1,8 x + 2,4
−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
0 = − 2,8 x + 5,6
2,8 x = 5,6 / : 2,8
x = 2
y = − 2 + 8 = 6
A = ( 2; 6)
=======
Itd.
13 sty 20:29
Kubonator: Dzięki, już rozumiem.
13 sty 20:39