Wyznacz miejsce zerowe funkcji logarytmicznej
Trunk: Bardzo prosiłbym o pomoc w znalezieniu miejsca zerowego tej funkcji:
a) f(x)= log0,5 (x+4)
13 sty 20:05
Eta:
x=−3
13 sty 20:44
Jack: log0,5 (x+4) = 0
x+4 = 1
x = −3
13 sty 20:45
Trunk: @Jack dlaczego x+4 = 1 ?
13 sty 21:12
Trunk: @Jack dlaczego x+4 = 1 ?
13 sty 21:12
Włodek: bo 0=log1/2 (1)
teraz opuszczasz logarytm i robisz równanie
13 sty 22:06
Jack: miejsce zerowe −> czli kiedy przecina os OX
czyli inaczej − podstawiasz za igrek = 0
y = 0 = log0,5 (x+4)
log0,5 (x+4) = 0
z wlasnosci logarytmu
(0,5)0 = x+4
wszystko 0 (do potegi 0) daje 1, procz 00 bo takie cos nie jest zdefiniowane(nie istnieje)...
czyli masz
1 = x+4
13 sty 22:11