jednodokładnosc
Ania: Odcinek A'B' jest obrazem odcinka o końcach A = (2, 6) oraz B = (−4, 4) w jednokładności o
środku O = (0, 3) i skali k≠0. Punkt A', który jest obrazem punktu A w tej jednokładności,
leży na
prostej o równaniu x + 2y + 10 = 0. Wyznacz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek
A'B'.
Jak zrobić takie zadanie? Głównie chodzi mi jak wyznaczyć wspólrzedne A' i skalę k?
13 sty 19:55
Ania:
13 sty 20:58
Kacper:
Skala nie potrzebna.
Znasz definicję Jednokładności?
13 sty 20:59
barti: znam, ale pojęcia nie mam jak to zastosować w zadaniu
13 sty 21:02
5-latek: No to może przytocz definicje
13 sty 21:04
Jack: ja takie bajery wektorow wyliczalem...
13 sty 21:05
Ania: Można bez skali? bo wiem, że OA'=k*OA i x'=kx, y'=ky, więc znam jedynie wzory nie skalą

czyli jak można bez?
13 sty 21:11
Kacper:
Narysować rysunek.
13 sty 21:16
Ania: Don't say

rysunek mam i dzięki niemu wiem, że skala jest na pewno ujemna i ogólnie wiem jak to zrobić
tylko potrzebuję skali (której jak widzicie nie wiem jak policzyć, więc weszłam po pomoc
tutaj), ale zasugerowano mi tutaj, że skala nie jest mi potrzebna, więc pytam jak to policzyć,
bo skoro pytam to nadal nie wiem
13 sty 21:19
Eta:

r= 2
√10 S(2, −1)
o : (x−2)
2+(y+1)
2= 40
13 sty 21:24
Ania: jak policzyłaś r? za pomocą czego?
13 sty 21:26
Eta:
prosta p=AO : y= 1,5x+3 ⇒ 3x−2y+6=0
AA' ∩ AO = {A'} rozwiąż układ równań x+2y+10 =0 i 3x−2y+6=0
A( −4, −3)
→ →
OA'=k*OA ⇒ k= −2 to |A'B'|= |k|*|AB|= 2r ⇒ r=.....
S(x,y) = kS1 , S1 −−− środek odcinka AB
.................................
13 sty 21:32
Ania: dziękuję bardzo!
ale jeszcze jedno ostatnie pytanie, skąd masz skalę? mam problem z wyliczeniem jej i utknęłam
13 sty 21:34
Eta:
→ →
OA= k*OA ⇒[−4,−6]=k*[2,3] ⇒ k= −2
13 sty 21:40
Mila:

k: x + 2y + 10 = 0
A = (2, 6) oraz B = (−4, 4)
S=(0,3)
Piszemy równanie prostej AS:
m: y=ax+3
Znajdujemy punkt przecięcia obu prostych
x+2y=−10
3x−2y=−6
| | 3 | |
−−−−−−−−−−−4x=−16, x=−4, y= |
| *(−4)+3=−3 |
| | 2 | |
A'=(−4,−3)
===================
Skala :
Albo wektorowo:
SA'
→=[−4,−6]
SA
→=[2,3]
SA'
→=k*SA
→
[−4,−6]=k*[2,3]→k=−2
Dalej potrafisz?
13 sty 21:40
Eta:
13 sty 21:40
Ania: już rozumiem, DZIĘKUJĘ BARDZO
jednak można tu na kogoś liczyć
13 sty 21:41
Eta:
Środek jednokładności to : O a nie S
13 sty 21:42
Mila:
No i B źle zaznaczyłam
13 sty 22:19
Eta:
13 sty 22:28
Jack: 
dobra robota panowie/panie
13 sty 22:30