Parametr
Krysia: 1) Dla jakich argumentów parametru m równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste różnych znaków?
2x2 − 3(m−1)x + 1 − m2 = 0
2) Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rzeczywiste pierwiastki dodatnie?
x2 + 3mx +2m2 + 2 = 0
3) Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste jednakowych
znaków?
x2 + (m−3)x + 1/4m(m+2) = 0
16 gru 20:55
jaszczur: a) 1)Δ>0
2) x
1*x
2<0
Δ=17m
2−18m+1
Δ
m=324−68=256
√Δ=16
m
1=
117
m
2=1 m∊(−
∞;
117)∪(1;+
∞)
2)
ca<0
−m
2<−1
m
2>1
m=1 lub m=−1 m∊(−
∞ −1)∪ (1;+
∞)
i bierzemy część wspólną obu przypadków
czyli m∊ (1;+
∞)
16 gru 22:09
jaszczur: 2 i 3 analogicznie jak w 1 tylko że inne założenia:
1) Δ>0
x
1*x
2>0
x
1+x
2>0
3) Δ>0
x
1*x
2>0
rozwiąż sobie sama bo inaczej się nigdy tego nie nauczysz
16 gru 22:11
Krysia: okej spróbuje dziękuje

mam nadzieje że mi się jakoś uda
16 gru 22:25
Krysia: tylko ze w tym 1 wychodzi m∊(−
∞, −1) ∪ (1, +
∞)

i w reszcie nadal zle mi idzie
16 gru 22:36
jaszczur: tak i w tym pierwszym musisz wziąć część wspólną

i wyjdzie dobrze w pozostałuch też nie
zapomnij o części wspólnej")
16 gru 23:06