wartość bezwzględna (typu jajko niespodzianka)
Ludwik Montgomery: Oto zadanko:
||x−1|−1|−|x−2|=0
Rozwiązałem je już sposobem graficznym: i wyszło mi, że jest spełnione dla x większych lub
równych 1.
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, jak można to zrobić metodą osiową (jak wyznaczyć przedziały).
13 sty 19:38
Kacper:
3 przedziały (−∞,1), <1,2), <2, +∞)
13 sty 19:40
Ludwik Montgomery: A jak wyznaczyłeś pierwsze dwa?
13 sty 19:40
Ludwik Montgomery: ||x−1|−1|=0
|x−1|=1
x=2 lub x=0
coś mi nie wychodzi...
13 sty 19:50
Ludwik Montgomery: Ktoś coś

?
13 sty 19:57
Ludwik Montgomery: ...
13 sty 20:15
PW:
(1) ||x − 1| − 1| = |x − 2|
Równość |a| = |b| oznacza, że a = b lub a = − b, a więc (1) jest równoważne
|x − 1| − 1 = x − 2 lub |x − 1| − 1 = − x + 2
|x − 1| = x − 1 lub |x − 1| = − x + 3
13 sty 20:29
Ludwik Montgomery: a wiesz może jak to zrobić na przedziałach
13 sty 20:31
PW: Koniecznie musi byś sztampowo? Kacper podpowiedział rozsądne przedziały (chciałeś, to
masz), ale na tym się nie skończy, bo są dwie wartości bezwzględne "jedna w drugiej".
Ja podpowiadam prosty i skuteczny sposób.
Od razu mi się przypomina rozwiązywanie równania
4x2 − 6x = 0.
Podpowiadasz:
− Wyłącz 2x przed nawias.
A uczeń:
− A jak to będzie deltą?
13 sty 20:41
Ludwik Montgomery: Wybacz, nie każdy od razu widzi rozwiązanie innym sposobem:( Nie mniej jednak dziękuję za
odpowiedź

A dlaczego nie może być np.:
−a=b
x=x−2
13 sty 20:45
PW: No nie żartuj.
− a = b
to to samo co
a = − b.
A to co piszesz dalej to błąd myślowy (nie pozbędziesz się dwóch modułów "za jednym zamachem").
13 sty 20:51
Ludwik Montgomery: Aha już wszystko jasne, dzięki za pomoc
13 sty 20:54