Szeregi
Mar: Zbadać zbieżność szeregów:
| | 5+ncosn | |
szereg od n=1 do nieskończoności |
| |
| | n2+2n | |
| | (−2)nn | |
szereg od n=1 do nieskończoności |
| |
| | (n3+7)3n | |
| | pinn! | |
szereg od n=1 do nieskończoności |
| |
| | nn | |
| | | |
szereg od n=1 do nieskończoności |
| |
| | 7+√n | |
| | | |
szereg od n=1 do nieskończoności |
| |
| | 7+√n | |
13 sty 19:36
Mar: ktoś coś?
13 sty 20:44
Problem: 1) Dany szereg jest zbieżny bezwzględnie (łatwo oszacować z góry), więc też warunkowo
2) j/w zbieżny bezwzględnie więc też warunkowo
3) Kryterium Cauchy'ego
4) sinx/x −> 1 dla x −> 0, skorzystaj z kryterium porównawczego w wersji granicznej.
13 sty 21:03