Trygonometria
Kolega: √2 cos x2 = 1
Rozpisałem to tak, że podzieliłem przez √2 i wyszło mi
cos x2 = √22
i co z tym teraz?
13 sty 19:29
Jack: cosinus jest
√2{2} dla 45 stopni oraz dla (360−45) = 315 stopni
czyli
| x | | π | | x | | π | |
| = |
| + 2k π lub |
| = π − |
| +2 k π , gdzie k ∊ C |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
oblicz iksa
13 sty 19:32
Jack: w drugim przypadku "wkradl sie chochlik"
tam powinno byc
13 sty 19:33
Kolega: dzieki wielkie właśnie nie widziałem co z tym x2 bo mi ta 2 "przeszkadzała"
13 sty 19:35
Jack: nie, czekaj, cos jest nie tak, sie nie zgadza
13 sty 19:36
Kolega: pierwsze sie zgadza w drugim powinno byc x= − ten pierwszy wynik ale spokojnie ja wszystko wiem
nie wiedizałem jak rozpisać x2
13 sty 19:39
Jack: tak, cos z tym drugim skopalem...
13 sty 19:41
Kolega: Jack mam jeszcze jedno pytanie jak mam sin(2x− π3 )= −1 to jak rozpisać to w środku?
13 sty 19:42
Jack: tak samo...
kiedy sin x = −1
| | 3 | |
dla x = |
| π o ile dobrze pamietam |
| | 2 | |
więc
| | π | | 3 | |
2x − |
| = |
| π + 2k π, gdzie k ∊C |
| | 3 | | 2 | |
13 sty 19:48
Kolega: Teraz rozumiem, dzieki wielkie
13 sty 19:50
Jack: apropo, tamto dobrze mialem : D w sensie post 19:33
teraz jak bym podstawil k = −1
13 sty 19:53
Kolega: x= 32π to wziałęś z wykresu czy jak?
Jak inaczej tez mozna obliczyć, że bedzie akurat te 32π
13 sty 20:13
Kolega: już wiem skad to jest, ale zaćmienie...
13 sty 20:21
Jack:

z wykresu...
13 sty 20:23
5-latek:

Albo z kola trygonometrycznego o promieniu R=1 i z określenia
13 sty 22:33