Wariacje
Helpppppp: Ile jest różnych liczb dwucyfrowych podzielnych przez 2 lub przez 3?
Liczb podzielnych przez 2 jest 9*5=45
Wyrzucam liczby 22,44,66,88 i zostaje 41 liczb
Liczb podzielnych przez 3 jest 33, wyrzucam 33,66 i 99 zostaje 30
30+41=71
W podr jest odpowiedź 60.
Gdzie robie błąd?
13 sty 19:08
Jack: przez 2
5* 9 = 45
przez 3
30
podzielne przez 2 i przez 3
12, 18, ... 96
15 liczb
45+30 − 15 = 60
13 sty 19:20
Jack: musisz usunac liczby ktore sa podzielne zarowno przez to jak i przez to
czyli przez 6
13 sty 19:22
Helpppppp: A to nie mogą być obydwa warunki spełnione? Przecież jest lub...
13 sty 19:24
Jack:
to jest jak bys to 2 razy liczyl wtedy...
jest podzielna przez 2 − OK
jest podzielna przez 3 − OK
jest podzielna przez 6 −> to jest − jest podzielna przez 2 i przez 3 znowu...
13 sty 19:30
Mila:
A∪B − złączenie elementów obu zbiorów, nie wpisujesz dwa razy takich samych elementów.
|A∪B|=|A|+|B|−|A∩B|
13 sty 20:43