g
Adam: indukcja matematyczna
I Baza 1
II Założenia
| | n+1 | |
III Teza f(n+1) = |
| |
| | n+2 | |
jak to udowodnić
13 sty 19:01
PW: Tym razem nie bardzo wiadomo o co idzie. Bez określenia co to jest f nie do rozwiązania.
Może nie pisz swoich propozycji dowodu, tylko dokładną treść zadania.
13 sty 19:06
Problem: | | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
Domyślam się, że chodzi o pokazanie równości |
| + |
| +...+ |
| = |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | n*(n+1) | | n+1 | |
Zacząłeś dobrze, teraz mamy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(n+1) = |
| + |
| +...+ |
| + |
| = (z zał. indukcyjnego) = |
| | 1*2 | | 2*3 | | n*(n+1) | | (n+1)*(n+2) | |
| | n | | 1 | | n(n+2)+1 | | (n+1)2 | | n+1 | |
|
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| | n+1 | | (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | | n+2 | |
cnd.
13 sty 19:15
Adam:
aha, ok
Może nie napisałem wszystkiego
Treść:
1.Znajdź wzór ogólny
2.Udowodjnij indukcyjnie. że jest poprawny
| | 1 | |
f(1)= 1/2, f(n+1) = f(n) = |
| |
| | (n+1)(n+2) | |
wz. ogólny to na podstawie powyższego
13 sty 19:16
Adam: 1. zrobiłem
2 tylko zostało
ale przeanalizuje co użytkownik 'Problem' napisał jeszcze
13 sty 19:17
Adam: Problem;
| | 1 | |
skąd wzięło się |
| ? |
| | n*(n+1) | |
13 sty 19:19
Adam: mamy
| n | |
| , tam nie ma 1 w liczniku? |
| n+1 | |
13 sty 19:20
Adam: ? nie widzę tego
13 sty 19:53
13 sty 20:01
Adam: wynik jest oczywiście zgadza
13 sty 20:01
ppp: Prosiłabym by było rozwiązane układem równań
Wyznacz współrzędne punktów przecięcia okręgu i prostej c) (x−2)2+y2=25 prosta:x−5=0
13 sty 20:07
Adam: ponawiam pytanie
13 sty 20:48
Adam: okej! już zrozumiałem, co prawda z trudnościami, ale w końcu
13 sty 20:54