matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykres przekształconych funkcji trygonometrycznych
NG:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=
√
2
(sinx+cosx) Jakie przekształcenia zrobić i jak to narysować?
13 sty 18:30
Mila:
√
2
√
2
f(x)=2*(
sinx+
cosx)=
2
2
π
π
=2*(sinx*cos
+sin
*cosx)⇔
4
4
π
f(x)=2*sin(x+
)
4
π
π
1)
y=sin(x)
→T
[−
,0]→
y=sin(x+
)→Zwiększasz wartości 2 razy ⇒
4
4
π
f(x)=y=sin(x+
)
4
13 sty 18:47
NG:
Dziękuje!
13 sty 19:02