wzory
Bartek: 50√2 − 88
jak szybko zrobić z tego różnice do sześcianu, tzn zapisać w postaci (a−b)3
13 sty 17:44
Qulka:
a3+3ab2 = 50√2
3a2b+b3 = 88
13 sty 17:46
Bartek: i teraz trzeba kombinować?
13 sty 17:52
Bartek: i teraz trzeba kombinować?
13 sty 17:52
zzz: Jak to w życiu bywa, trzeba kombinować
13 sty 18:00
Mila:
Raczej ciężko będzie.
13 sty 18:28
Bartek: Masz jakiś inny pomysł, Mila?
13 sty 18:30
Bartek: Masz jakiś inny pomysł, Mila?
13 sty 18:31
Jack: moze napisz cale zadanie ;
13 sty 18:32
Bartek: nauczycielka napisała na tablicy taki przykład i powiedziała żeby sprowadzić to do postaci
(a−b)3
13 sty 18:35
Kacper:
Trzeba było napisać swój przykład i ją poprosić żeby zamieniła, niech pokażę swoją wiedzę
13 sty 19:20
Bartek: Czyli nikt nie pomoże?
13 sty 19:22
henrys: (√2−4)3
13 sty 19:41
Bartek: a jak to rozpisać? jak do tego dojść?
13 sty 19:51
Bartek: ?
13 sty 20:02
PW: Bo trudne ci jest, a i chyba niezbyt sensowne jako ćwiczenie.Każdą liczbę można przedstawić
jako trzecią potęgę "czegośtam", tylko po co? Nawet jeśli udłubie się rozwiązanie, to będzie
ono "paskudne", znacznie trudniejsze od pierwotnej postaci (trudniejsze np. do oceny
przybliżenia).
13 sty 20:07
henrys: powinieneś trochę sam pomyśleć
(a√2−b)3=2√2a3−6a2b+3ab2√2−b3
2a3+3ab2=50=2*5*5
b3+6a2b=88=23*11
a=1, 2+3b2=50 b=4
spr. (√2−4)3=2√2−24+48√2−64=50√2−88
13 sty 20:08
PW: Ja tu się wymądrzam, a henrys znalazł. Już nie pytam jak to zrobił, ale swoją wypowiedź
odszczekuję.
13 sty 20:10
henrys:
13 sty 20:11
Bartek: dzięki wszystkim
13 sty 20:21
Mila:
50√2−88=(a−b)3
1) najpierw metoda prób i błędów, jeśli nie wychodzi, próbujemy inaczej. Np. tak:
2) (a−b)3=a3−3a2*b+3a*b2−b3
Zakładam, że a=k*√2
(1) a3+3ab2=50√2
(2) 3a2+b3=88
b*(3a2+b2)=88 , 3a2 jest liczbą parzystą , z tego wynika, że b też jest liczbą parzystą
I próba:
b*(3a2+b2)=2*44 rozwiązuję w zbiorze liczb całkowitych
b=2 i (3a2+b2)=44
3*a2+4=44, 3a2=40 , 40 nie dzieli się przez 3
II próba
b*(3a2+b2)=4*22
b=4 i 3a2+16=22
3a2=6
a2=2, a=√2 sprawdzamy (1)
(√2)3+3*√2*42=2√2+48√2=50√2 zgadza się.
Stąd
(√2−4)2=50√2−88
===================
zastosowanie metody:
17√5+38=(a+b)3
(1) a3+3ab2=17√2
(2) 3a2+b3=38
−−−−−−−−−−−−−−−−−
b*(3a2+b2)=38, sprawa prosta, mamy tylko dwa iloczyny
b − parzyste
b*(3a2+b2)=2*19
b=2 i 3a2+4=19,
3a2=15, a2=5, a=√5
(√5+2)3=5√5+3*5*2+3*√5*4+8= 17√5+38
=============================
Spróbuj :
14√2+20=(a+b)3
5√2−7=(a−b)3
13 sty 21:21