Oblicz całkę nieoznaczoną wymierną
123456: Oblicz całkę nieoznaczoną wymierną
proszę o pomoc w rozkładzie na ułamki proste
13 sty 16:50
Jerzy:
nie ma takiej potrzeby:
| | dx | |
= ∫ |
| ... i teraz podstawienie: t = x + 1 |
| | [(x+1)2 + 4] | |
13 sty 16:57
Jerzy:
w mianowniku oczywiście nawias kwadratowy jest do 3 potęgi
13 sty 16:58
Jerzy:
| | dt | |
masz całkę: ∫ |
| |
| | (t2 + 4)3 | |
13 sty 16:59
Jerzy:
| | dx | | 1 | | dx | |
drobna poprawka: = ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | [(x+1)2 + 4]3 | | 32 | | | |
| | x +1 | |
i teraz podstawienie: t = |
| |
| | 2 | |
13 sty 17:08
Jerzy:
| | 1 | | dt | |
i finalnie: = |
| ∫ |
| |
| | 32 | | (t2 +1)3 | |
13 sty 17:09
Mila:
x
2+2x+5=(x+1)
2+1,
[ x+1=t, dx=dt]
| | 1 | | t2+1−t2 | |
∫ |
| dt= ∫ |
| dt= |
| | (t2+1)3 | | (t2+1)3 | |
| | t2+1 | | t | |
=∫ |
| dt −∫t* |
| dt= |
| | (t2+1)3 | | (t2+1)3 | |
| | 1 | | t | |
=∫ |
| dt −∫t* |
| dt= |
| | (t2+1)2 | | (t2+1)3 | |
pierwszą znowu rozpisz , druga przez części
13 sty 17:11
Jerzy:
Witaj
Mila 
..skąd: x
2 + 2x + 5 = (x + 1)
2 + 1 ?
13 sty 17:13
zzz: chyba raczje: (x+1)2 +4
13 sty 17:14
Jerzy:
przecież tak napisałem .. patrz 17:08
13 sty 17:15
zzz: Piszę do Mili bo chyba mały błąd zrobiła
13 sty 17:16
Mila:
Oj, pomyłka. Dziękuję. Jerzy
x2+2x+5=(x+1)2−1+5=(x+1)2+4
Podstawienie:
[x+1=2t, dx=2dt] takie podstawienie, aby uniknąć ułamków w mianowniku.
Dalej autor sam wykona.
13 sty 17:20
Jerzy:
ja też nie ustrzegłem sie kolejnego błedu:
post 17:08
| | 1 | |
pierwsza linijka: = |
| ∫ ..... |
| | 64 | |
| | x +1 | | 1 | | dt | |
a po podstawieniu: t = |
| = t mamy całkę: |
| ∫ |
| |
| | 2 | | 32 | | (t2+1)3 | |
13 sty 17:22
123456: dziękuję za pomoc
13 sty 17:52