Środek i promień okręgu
Kolento: Podać środek i promień okręgu o równaniu x2 +16x+y2 = 0. Obliczyć odległość środka S tego
okręgu od punktu P = (0,10).
Ja obliczyłem to tak:
(x+4)2+y2=42
P=−4 q=0 r=4
d=√42+102=√116
Tyle, że nie jest to poprawne rozwiązanie. Ktoś mógłby pomóc.
13 sty 16:30
Jerzy:
x2 + 16x + y2 = 0 ⇔ (x+8)2 − 64 + (y − 0)2 = 0 ⇔ (x+8)2 + (y−0)2 = 82
13 sty 16:32
Jerzy:
S(−8,0) , promień: r = 8
13 sty 16:33
Qulka: bo 2•4=8 a nie 16

środek to (−8,0) r=8
13 sty 16:33
Kolento: Wielkie dzięki czyli odległość między środkiem a tym punktem to będzie:
(0−(−8))
2+(10−0)
2=
√164
Czy znowu coś pokręciłem
13 sty 16:42
Jerzy:
znowu... d = I−8 − 0 I = 8
13 sty 16:43
Jerzy:
a sorry ...źle popatrzyłem, myślałem,że od punktu: P(0,0)
13 sty 16:45
Kolento: To dobrze jest

?
13 sty 16:46
Jerzy:
tak .. tylko ładniej wygląda: d = 2√41
13 sty 16:47
Kolento: Super, wielkie dzięki
13 sty 16:48