Wykaż, że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb:
agata: Zadanie brzmi:
Wykaż, że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb:
a) naturalnych jest liczbą nieparzystą
b) nieparzystych nie jest liczbą podzielną przez 4
Wydaje mi się, że powinnam przekształcić wyrażenie tak, żeby przed nawiasem mieć 4, co by
oznaczało podzielenie przez 4, a za nawiasem wyszłaby reszta z tego dzielenia. Tylko że jak
używam wzoru skróconego mnożenia i później redukuje wyrazy podobne to nic oprócz 2 nie da się
wyłączyć przed nawias, no a co mi po 2?
Szukając odpowiedzi po internecie natknęłam się na takie coś:
(2n+1)²+(2n+3)²=4n²+4n+1+4n²+12n+9=8n²+16n+10=8(n²+2n+1)+2
Wszystko okej, tylko skąd się wzięło to 2n na samym początku w dwóch nawiasach? Ma być suma
kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych, nigdzie nie ma nic o tym, że mają dzielić sie
przez 2.
Mam nadzieję, że komukolwiek chciało się czytać moje wypociny i uzyskam pomoc
13 sty 16:17
Qulka: 2n oznacza liczbę parzystą ..bo na pewno dzieli się przez 2
zatem 2n+1 jest na pewno liczbą nieparzystą (bo następna za parzystą) i to miałaś w treści
zadania
13 sty 16:22
Qulka: oczywiście kolejną nieparzystą po 2n+1 jest 2n+3
13 sty 16:22
Jerzy:
a) n2 + (n+1)2 = n2 + n2 + 2n +1 = 2(n2 +n) + 1
ostatnia liczba jest nieparzysta, bo liczba: 2(n2 +n) jest parzysta
13 sty 16:25
agata: Ah, okej, faktycznie, głupia jestem, dziękuję!
13 sty 16:27