proste równoległe i prostopadłe
Paweł: Dana jest proska k: 2x−5y+2=0
Wyznacz równanie:
a) prostej l równoległej do prostej k, przechodzącej przez punkt P(10,−5)
b) prostej p prostopadłej do prostej k, przechodzącej przez punkt Q(−7,6)
Mógłby ktoś podać rozwiązanie b)? Nie wiem czy dobrze, wyszło mi −5x−2y−23=0
13 sty 15:02
Paweł: a) 2x−5y+C=0
2*10−5*(−5)+C=0
45+C=0
C=−45
2x−5y−45=0 < pierwsze równanie prostej równoległej
b) z własności prostej prostopadłej Bx−Ay+C=0
−5x−2y+C=0
−5*(−7)−2*6+C=0
35−12+C=0
23+C=0
C=−23
−5x−2y−23=0 < równanie prostej prostopadłej
Dobrze?
13 sty 15:11
Jerzy:
dobrze
13 sty 15:13
mruk: joł nyga
13 sty 15:27