ind
Adam: INDUKCJA MATEMATYCZNA 2
Dowieść,. że
dla każdej liczby nat. n.
2
n > n
I Baza indukcji
2
n > n
2
1 > 1 , jest spełnione
II Założenie ind.
Założenie 2
n>n
III Teza :2
n+1 > n+1
2
n*2
Odp: Iloczyn dwóch pierwszych skladników jest podzielny przez 2
na mocy założenia indukcyjnego. Teza jest więc prawdzia na mocy zasady indukcji matematycznejl.
tak
13 sty 13:13
Janek191:
III 2n +1 > n + 1
Mamy
2n +1 = 2*2n > 2*n .> n + 1 ( bo n > 1 )
13 sty 14:06
Adam: 2n +1 = 2*2n >
2*n .> n + 1 ( bo n > 1 )
Skąd się wzieło to na brązowo

Nie rozumiem tego.
13 sty 14:08
Adam: 2n +1 = 2*2n > 2*n .> n + 1 ( bo n > 1 )
przepraszam , źle skopiowałem przykład, chodzi mi o to drugie pokolorowane na brązowo
13 sty 14:10
Qulka: z założenie ind. czyli punktu II
13 sty 14:11
Qulka: 2n +1 = 2*2n > 2*n .> n + 1 czerwone to wcześniej pisane założenie
13 sty 14:12
Janek191:
2 n > n + 1 ⇔ 2 n − n > 1 ⇔ n > 1
13 sty 14:12
Adam: Aha, już rozumiem, wielkie dzięki
13 sty 14:13
Adam: 2n +1 = 2*2n > 2*n ≥ n + 1 ( bo n > 1 )
≥ zamiast >?
13 sty 14:17
Janek191:
Ma być 2n +1 = 21*2n = 2*2n > 2 *n ( z założenia ind. ) > n + 1
[ uzasadnienie: 2n > n + 1 ⇔ 2n − n > 1 ⇔ n > 1]
13 sty 14:21
Adam: A na końcu mam napisać: Teza jest więc prawdzia na mocy zasady indukcji matematycznejl.?
13 sty 14:26
Janek191:
Tak.
13 sty 14:30