Bardzo potrzebna na jutro
Fredzia: Czy może mi ktoś pomóc?
Rozłóż wielomian na czynniki: a) W (x)= x8+x4+1=
b) x3(x2+2)−9x=
16 gru 20:36
Basia: Pomagam
16 gru 20:42
Basia:
ad.a
rozwiązujemy równanie
x
8+x
4+1=0
podstawiamy
t=x
4
t≥0
t
2+t+1=0
Δ=1
2−4*1*1=−3<0
ten wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych i nie da się rozłożyć na czynniki ⇒
W(x) = x
8+x
4+1 również nie ma pierwiastków rzeczywistych i nie da się rozłożyć na czynniki
ad.b
x
3(x
2+2)−9x=
x*[x
2(x
2+2)−9]=
x(x
4+2x
2−9)
rozwiązujemy równanie
x
4+2x
2−9=0
podstawiamy
t=x
2
t≥0
t
2+2t−9=0
Δ=2
2−4*1*(−9) = 4+36=40 = 4*10
√Δ = 2
√10
| | −2+2√10 | |
t2= |
| = −1+2√10>0 |
| | 2 | |
czyli
t
2+2t−9=(t+1+
√10)(t+1−2
√10)
czyli
x
4+2x
2−9 = (x
2+1+
√10)(x
2+1−2
√10)
x
3(x
2+2)−9 = x(x
2+1+
√10)(x
2+1−2
√10)
16 gru 20:52
Basia: Poprawka do (a) za chwilę. Da się rozłożyć na czynniki
16 gru 20:54
Basia:
W(x)=x8+x4+1 = (x4+1)2−x4 = (x4+1−x2)(x4+1+x2) = (x4−x2+1)(x4+x2+1)
x4−x2+1 = (x2+1)2−3x2 = (x2+1−√3x)(x2+1+√3x)
x4+x2+1 = (x2+1)2−x2 = (x2+1−x)(x2+1+x)
ostatecznie
W(x) = (x2−p{3)x+1)(x2+√3+1)(x2−x+1)(x2+x+1)
te trójmiany kwadratowe już są nierozkładalne
16 gru 20:59
Fredzia: Bardzo dziękuję
16 gru 21:03
Eta:
16 gru 21:05